Press Release Airscanned Building Label - NL / 11 07 2022

Persbericht: Een innovatief label voor luchtkwaliteit in gebouwen

Version Française - English Version

De zin en onzin van een CO2 -meter

Tijdens de pandemie bleek luchtkwaliteit belangrijker dan ooit tevoren en CO2-meters zie je plots overal. Maar is dit wel genoeg? Kunnen deze meters luchtkwaliteit écht garanderen als veilig en gezond, ook op lange termijn? Het Belgische bedrijf Airscan ontwikkelde in samenwerking met keuringsbedrijf Vinçotte een label dat luchtkwaliteit garandeert en meetbaar maakt, met energie- en kostenbesparing tot gevolg. Het label laat bovendien ook toe te voldoen aan de eisen van het recent aangekondigde ventilatieplan van minister Frank Vandenbroucke.

Het bieden van verzekerde veiligheid

Airscan legt zich erop toe de gezondheid, het welzijn en de duurzaamheid van de maatschappij te verbeteren, door het meten en verbeteren van luchtkwaliteit. “Het Airscanned Building-label informeert bezoekers, huurders en werknemers over de maatregelen die worden genomen om veilige en gezonde binnenluchtkwaliteit te creëren,” vertelt Jérôme De Waele, CEO van Airscan. “Het label is een belangrijke stap vooruit waarbij organisaties hun engagement kenbaar maken én het ook door een onafhankelijke derde laten controleren. Met de huidige regelgeving valt dat soms te betwijfelen.”

Zo vertelt hij over winkels waar de CO2-meter een waarde van 200 PPM (Parts Per Million) aangaf terwijl dat op aarde steeds minstens 400 PPM hoort te zijn. Of restaurants waar de CO2-meter uitgezet werd wanneer de waarde boven de drempel van 900 PPM ging. “Foute apparatuur en gebrek aan transparantie geven een vals gevoel van veiligheid. Met dit label en het onderliggend protocol biedt Airscan zekerheid met daarbij ook de validatie van een derde partij, namelijk keuringsbedrijf Vinçotte,” aldus Jérôme De Waele. “Bovendien, gaat het bij Airscan niet alleen om het transparant communiceren over luchtkwaliteit. Wij zorgen ook voor een initiële diagnose, actieplannen en technologie ter verbetering, een voorspellende simulatie, permanente monitoring en eventueel de aansturing van het ventilatie- of luchtzuiveringssysteem.”

Energie- en kostenbesparing krijg je er gratis bij

Luchtkwaliteit heeft niet alleen invloed op gezondheid, het heeft ook gevolgen voor het klimaat en de portemonnee. “Door optimaal te ventileren, kan er 15 tot 20% energie bespaard worden. Met positieve gevolgen voor de planeet en de energierekening die gezien de huidige omstandigheden zeker welkom zijn,” aldus Jérôme De Waele.

Transparantie en communicatie zijn key

“Transparantie vinden we heel belangrijk. Deze bieden we door real-time luchtkwaliteit zichtbaar te maken voor alle gebruikers van ruimtes en gebouwen via dynamische schermen en QR-codes. Ook lange-termijn luchtkwaliteit monitoring, actieplannen en rapportages worden publiekelijk zichtbaar gemaakt op het Airscan-platform.”  

Over Airscan

Airscan is een spin-off van het klimaatadvies bureau CO2 Logic heeft als missie gezondheid, welzijn en duurzaamheid van onze maatschappij te verbeteren. Ze doet dit door meting en verbetering van luchtkwaliteit in de binnen- en buitenlucht. Airscan beschikt hiervoor over diepgaande expertise en innovatieve technologieën voor het meten en verbeteren van luchtkwaliteit. Airscan werkt steeds volgens het principe van ‘Business at the service of people and planet, not the other way around’. www.airscan.org

Over Vinçotte

Vinçotte is het grootste Belgische inspectie-, controle- en certificatiebedrijf en biedt meer dan 220 diensten aan op het vlak van inspectie, certificatie, conformiteitsevaluatie en opleiding. Zo’n 2.000 medewerkers zetten zich dagelijks in om de samenleving veiliger, efficiënter en duurzamer te maken. Vanuit vestigingen in de Benelux voert Vinçotte elke dag meer dan 5.000 inspecties bij multinationals, KMO’s, zelfstandigen en particulieren. Vinçotte is actief in verschillende sectoren waaronder de maakindustrie, (petro)chemie, farmacie, energie, automotive, voeding, constructie,… en is onderdeel van de Kiwa Group. Kiwa (onderdeel van SHV family of companies) heeft samen met Vinçotte 10.000 medewerkers in dienst in kantoren in meer dan 40 landen in Europa, Azië-Pacific, Noord- en Latijns-Amerika. www.vincotte.be

Perscontact

Airscan: Jérôme De Waele, Managing Director, jerome@airscan.org, +32474978399

Vinçotte: Wim Meulders, Head of Marketing and External Communication, wmeulders@vincotte.be, +32 473 13 20 26